Lučencu sa darí plniť prísne podmienky

03.08.2013 Lučenec

V októbri minulého roka podpísala Vláda Slovenskej republiky a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) Memorandum o spolupráci na rok 2013. Cieľom tohto memoranda je spoločným úsilím zabezpečiť zníženie dlhu verejných financií v roku 2013 tak, aby Slovensko dodržalo svoje záväzky voči Európskej únii. V zmysle tohto memoranda malo Mesto Lučenec povinnosť ušetriť 864 592 €.
Lučenec túto svoju povinnosť splnil, ale Ministerstvo financií SR zmenilo spôsob výpočtu stanovenej úspory miest a obcí. Pri vyhodnocovaní plnenia memoranda k 31. 3. 2013 zaradilo Lučenec a ďalších 148 miest a obcí do skupiny tých, ktorí nezabezpečili šetrenie v novej požadovanej výške.
Mesto Lučenec prijatím ďalších úsporných opatrení dokázalo ušetriť v rozpočte na rok 2013 aj novú požadovanú výšku úspor v sume 1 096 710 €, čím splnilo k prvému polroku 2013 podmienky konsolidácie. Napriek zlej východiskovej situácii, v ktorej sa Mesto v roku 2010 nachádzalo (neuhradené faktúry bývalého vedenia, neukončené súdne spory, nedofinancované projekty z eurofondov..., čo predstavovalo dlh Mesta vyše 5 mil. €), a popri tom, že Mesto muselo v zmysle memoranda zabezpečiť zvýšenú úsporu v rozpočte, sa po dva a pol roku konsolidácie a zodpovedného hospodárenia vedeniu mesta podarilo dosiahnuť k 30. 6. 2013 dobrý hospodársky výsledok a realizovať okrem činností, ktoré mu ukladá zákon (t.j. svietiť, upratovať, starať sa o verejnú zeleň, vyvážať smeti...), aj rozsiahle opravy miestnych komunikácií, opravy chodníkov, bezbariérové priechody, autobusové zastávky, opravy  detských ihrísk, pieskovísk, venčovísk pre psov, úpravy v parku, zoo kútik, cestičky v lesoch, rekreačno-športovú zónu na priehrade Ľadovo. Naďalej sa v meste zabezpečuje dôsledné čistenie mesta, údržba zelene, dopĺňanie svetelných bodov, nátery, dopĺňanie lavičiek, smetných
 
MESTSKÉ NOVIN Lučenec
 

Vyberte región